Det är ett projekt av Per Bergström, assisterad av Magnus Apelqvist, Edo Bumba, Torulfur Stefansson m fl.

Författaren och biologen Stefan Edman skrev:

Per jonglerar lekande lätt med alla orden, ljuden, tonerna. Och låter unika texter och oanade melodislingor flöda fram ur sitt gröna, bultande hjärta. Om grodor och mänskor, träd och vintergator. Om evolutionen och att vi nu ”passerat det bästa i jakten på det mesta”Det är begåvat; man kommer osökt att tänka på Povel Ramel. När Per Bergström och Magnus Apelqvist sjunger kan ingen undgå att bli road, oroad – och hoppfull! Ypperlig folkbildning, alltså.

Bergsdröms musik går helt enkelt inte att kort beskriva. Men du kan här upptäcka den, låt för låt eller allt i följd. Alla texter finns med. Svenskspråkigt. Vilda hopp mellan musikstilar som ibland finns. Berättelser, collage, osannolika sångideer. Ibland stillsam humor – ibland befriande allvar. Spretigheten hos musiken balanseras ofta av texter som drar mot det nätta temat temat Mänsklighetens drama på planeten.

Speciella nedslag görs hos den kämpande spermien, de termodynamiska lagarna, det allt bråttomare nittonhundratalets teknikhistoria, mänsklighetens hela historia (på tre och en halv minut), lagomet och det livsuppehållande systemet. Kort sagt: sånger på vetenskaplig grund. Men här finns också sånger om känslor. Inför att bo i universum, vara farfar och släkt med stjärnor. Att känna hjärtat bulta vid läsandet av 1986 års telefonkatalog.  Att komma tillbaka efter en rymdresa. Och att dyka ner i Kongo.

Låtarna är resultatet av ett mångårigt inspelningsarbete med professionell mixning och mastring. Jag har valt att göra allt tillgängligt gratis här, även om 2 CD-skivor är pressade. Livespelningar? Fråga!

Här funderar jag på frågan Var kommer allt damm ifrån: